top of page
Zoeken

Ontspannen met zingende klankschalen

Een andere - misschien wel mooiere - benaming voor klankschalen is: singing bowls. De zangerige klanken kalmeren je gedachten en brengen je lichaam in balans. De verschillende geluiden brengen ieder een unieke trilling met zich mee die in iedere cel van jouw lichaam resoneert en je weer in contact brengt met jezelf.


Wegdromen

Zelf ben ik erg onder de indruk van de gave die klankschalen en klankinstrumenten bezitten. Daarom gebruik ik ze graag intuïtief tijdens mijn massagerituelen. De dromerige klanken nemen je mee naar een eindeloze stilte. Door klankinstrumenten te gebruiken tijdens mijn holistische massages zul je nog dieper ontspannen op lichamelijk en geestelijk niveau. Alles even vergeten en wegdromen in een meditatieve staat.

Hoe werkt dat dan, die singing bowls?

Een klankschaal wordt al eeuwen gebruikt in Tibetaans boeddhistische gebieden in Azië. Het is een metalen kom die bestaat uit verschillende soorten metalen, namelijk: goud, zilver, koper, tin, lood, ijzer en kwik. Een klankschaal begint te ‘zingen’ wanneer je deze bespeelt met een klopper. Het zingende geluid brengt ook een krachtige trilling voort, die zich snel door je lichaam verplaatst. Deze trilling kan ervoor zorgen dat andere voorwerpen mee gaan trillen, dit noem je resoneren. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water en kan hierdoor ook deze trillingen overnemen. Hierin ligt de kracht van de klankschaal. Elke slag zorgt voor een uniek geluid en trilling met een eigen effect. Jouw lichaam bestaat uit een eigen energie. In mijn andere blog ga ik hier dieper op in: je vindt ‘m hier. Door de trillingen van de klankschaal kan jouw energie in

beweging worden gebracht en eventuele blokkades worden opgeheven. Daarnaast zorgen de serene tonen voor balans tussen body and mind.

Verschillende soorten klankinstrumenten

Er zijn naast de veel gebruikte klankschalen nog meer verschillende soorten klankinstrumenten. Zelf maak ik het meest gebruik van de Koshi en Tingsha instrumenten. De klank van de Koshi windgong klinkt bijna sprookjesachtig en het toepassen van deze windgong kan verlichtend en helend werken. De Tingsha bellen zijn net als klankschalen gemaakt van verschillende metalen. Wanneer de twee bekkens tegen elkaar worden geslagen zingen ze een heldere hoge toon en ontstaat een geluidstrilling die lang blijft hangen. Deze klankgolf werkt zuiverend en brengt je terug naar jezelf. Het helpt je gedachten en gevoelens van buitenaf los te laten. Het zijn bijzondere instrumenten die ik met liefde inzet tijdens jouw ontspannende massage en reis naar bewustzijn.

Krachtige klanken

De klanken en trillingen van de klankinstrumenten zijn intens en hierdoor een krachtig onderdeel van mijn massagerituelen. Hoewel klankinstrumenten over het algemeen veel meer goed dan kwaad kunnen doen, is het in sommige gevallen toch af te raden om het zingen te ervaren. De diepgaande trillingen kunnen een ongewenst effect hebben op voorwerpen die mee gaan resoneren. Denk hierbij aan de metalen in een pacemaker of ICD, of metalen die zijn gebruikt bij het herstellen van botbreuken. Ook bij trombose, hoge bloeddruk, epilepsie, psychoses, spataders of tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kunnen de trillingen onwenselijke reacties uitlokken. Natuurlijk stem ik elke massagebehandeling volledig af op jouw situatie en behoefte en laat ik je alleen de klankschaal ervaren als dit voor jou goed voelt.


Gedachten: uit

Omdat de schalen met de hand zijn gemaakt, heeft elke schaal een eigen klankkleur en karakter. De tonen van de klankschaal zijn niet willekeurig, iedere toon heeft een bepaald effect op het lichaam. Met behulp van de klankschaal help ik je tijdens de massage op een zachte en liefdevolle manier om uit je hoofd en in je lijf te komen. Vooral bij mensen die vaak ‘overlopen met gedachten’ zorgen de klanken ervoor dat je tot rust komt. Je hoeft even aan niets te denken, je mag gewoon even zijn.301 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page