top of page
Zoeken

Massage als ondersteunde therapie bij traumaverwerking

Soms is praten alleen niet genoeg als het gaat om het verwerken van je trauma(’s). Trauma’s nestelen zich niet alleen in je herinneringen en gedachten maar ook in je lichaam. Deze herinneringen die zich uiten via je je lichaam in de vorm van: onrust, verstijving, hoofdpijn, nekpijn of andere onverklaarbare pijn, zijn onverwerkte pijn. Lichamelijke aanraking in de vorm van massage geeft aandacht aan jouw onverwerkte pijn en trauma op een diepgaande manier zonder dat er woorden nodig zijn.


Hoe ontstaan trauma’s?

Trauma’s, we hebben ze allemaal. Groot, maar ook klein. Want een trauma hoeft geen grootse ingrijpende gebeurtenis te zijn. Ook een kleine, misschien wel onbewuste gebeurtenis kan voor een trauma zorgen, je klachten bezorgen en je beperken in je (dagelijks) leven. Opgroeien zonder trauma(’s) bestaat niet. Dat benadrukt direct dat trauma’s en de verwerking ervan onderdeel zijn van het leven. Een trauma is een gebeurtenis die als onprettig wordt ervaren, een gebeurtenis die angst, pijn of verdriet oproept. Misbruik, maar ook die herhaaldelijke opmerking van je moeder die zegt dat je je niet zo moet aanstellen kunnen ervaren worden als traumatisch. Deze traumatische ervaring wordt geregistreerd in ons systeem. Er ontstaat een soort beschermingsmechanisme, een soort schild omdat je deze ervaring niet nog eens wilt hoeven meemaken. Van nature zijn mensen pijn vermijdende wezens. Om opnieuw trauma te vermijden ga je anders denken en handelen waardoor je je anders gaat voelen. Zolang je dit trauma niet zult verwerken zal het dus in meer of mindere mate invloed hebben op je leven. Bewust of onbewust.

Massagetherapie en trauma

Een (onverwerkt) trauma kan zowel geestelijk als lichamelijk een aanslag zijn. Naast dat massage zorgt voor lichamelijke ontspanning en vermindering van fysieke klachten

veroorzaakt aanraking ook verandering in de hersenactiviteit. Tijdens een massage wordt er een daling gemeten van het stresshormoon cortisol en stijgen tegelijk de hormonen serotonine en dopamine die je lichaam en geest helpen ontspannen. Massagetherapie verlicht aanzienlijk lichamelijke en geestelijke klachten door bijvoorbeeld trauma. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen je nog lang in hun greep houden waardoor je blijft rondlopen met klachten als fysieke pijn, depressie gevoelens of angst. Massage is ook ondersteunend voor mensen met ernstige problematiek bij het verwerken van trauma’s. Er is steeds meer aandacht voor massage als ondersteunende therapie bij traumaverwerking en verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de positieve effecten op zowel lichamelijk als geestelijk niveau.

Traumahealing

De manier waarop ik masseer, is een intuïtieve manier van aanraken. Terwijl je hele wezen behandeld wordt kom je in je lichaam, in het huidige moment, en zak je steeds verder weg in een diepe ontspanning. Door de aanraking en de ontspannen staat van zijn komen er verschillende hormonen vrij die bijdragen aan het helen van trauma en ontspant je geest met alle gedachten. Jij mag er helemaal zijn, met alles wat je bij je draagt en alle (oude) pijn. Het helen van trauma door middel van massage is een milde manier waarbij je niet opnieuw door de traumatische ervaring heen hoeft. In plaats daarvan is het een ontspannen ervaring. Massage werkt door de rustige, helende kracht van de aanraking. De aanraking vormt het meest directe contact zonder woorden van de ene mens met de andere - en werkt dóór op het welbevinden, niet alleen van de huid en spieren, maar van heel de mens. Massage geeft daardoor een wonderlijke, helende kracht.


Klik hier om een behandeling te reserveren.



 


768 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page