top of page
Zoeken

Leef! Er is alleen: nu.

Dit moment, nu, is het enige waar je echt zeker van bent. Je bent hier nu, maar ben je er ook écht? Ben je je bewust van het leven in jou en al het leven om je heen? Of zit je zoals veel anderen vaak met je gedachten bij het verleden of bij wat er mogelijk nog gaat komen? Het huidige moment ervaren en accepteren, gewoon zoals het is, is veel oefenen. Maar absoluut de moeite waard!


Volle aanwezigheid

Het huidige moment werkelijk ervaren. Probeer het maar eens, en merk op hoe snel je gedachten afdwalen, weg uit het moment. Een oefening in volledige aanwezigheid: onderbreek je dagelijks leven regelmatig, door momenten van aanwezigheid. Probeer gedachten en zorgen los te laten, laat denken veranderen in puur waarnemen. Wees volledig aanwezig in het moment.“Het begint met stil-zijn en je focussen op dat ene moment waar toekomst en verleden ons niet afhouden van wie we werkelijk zijn.”

- Eckhart Tolle


Nu

Ik ben enorm geïnspireerd door het boek ‘De kracht van nu’ van Eckhart Tolle. In zijn boek legt hij uit dat - ondanks dat we vaak niet in het nu leven- er niets anders bestaat dan nu. Het is altijd nu. Je leven bestaat uit nu. Zelfs herinneringen en toekomstbeelden spelen zich af in het nu. Dit is iets wat je misschien even moet laten bezinken, moet doorvoelen. Dat moest ik ook. Dat betekent niet dat je geen dromen voor de toekomst kunt hebben, of het verleden mag koesteren. Natuurlijk wel! Maar door je bewust te zijn dat je leven zich nu afspeelt en dat dit moment de enige zekerheid is die je hebt, zul het meer gaan waarderen en meer leren genieten van de kleine dingen.


Omarm je emoties

Leven in het moment betekent ook je emoties er laten zijn, zonder dat je deze wilt veranderen. Dat kan intens zijn, zeker met negatief genoemde emoties die we liever negeren. Woede, angst of verdriet worden gezien als negatieve gevoelens terwijl ze minstens net zo veel aandacht verdienen als de voor ons leukere emoties. Het negeren van bijvoorbeeld verdriet zal er juist voor zorgen dat het blijft sluimeren en daardoor groeit. De kortste - niet de makkelijkste - weg naar verlichting van lijden is je emoties doorvoelen in het moment waarin die zich aandienen.


Geniet!

Het besef dat er alleen nu is, brengt een bepaalde rust met zich mee. Wat is het nut om je zorgen te maken over de toekomst, of om te blijven hangen in wat was? Het is nu. Leef nu en maak er je mooiste leven van.200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page