top of page
Zoeken

5 tips voor meer zelfliefde

Zelfliefde is meer dan goed voor jezelf zorgen. Zelfzorg en eigen tijd zijn hier zeker onderdeel van, maar jij verdient meer dan die zeldzame momentjes. Jij verdient onvoorwaardelijke liefde en alle liefde die je nodig hebt zit in jezelf! Zelfliefde is de basis voor een positief en gelukkig leven. Ook jij kunt onvoorwaardelijk van jezelf leren houden. Hoe? Ik deel graag mijn 5 dierbare self-care tips met je.

Liefde is besmettelijk

Onvoorwaardelijk van jezelf houden klinkt misschien een klein beetje ongemakkelijk. De meeste mensen hebben al moeite met complimenten van anderen ontvangen. Onszelf erkennen en liefhebben klinkt daarom als een hele opgave. Waar we wel goed in zijn is zelfkritiek. Dat eeuwige stemmetje in je hoofd die je altijd haarfijn weet te vertellen wat er allemaal mankeert aan wie je bent en wat je doet. Het is tijd om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen. Want jij bent niet je gedachten. Jij bent goed zoals je bent. Jij bent liefde! Zelfliefde bepaalt hoe je je voelt, je straalt het ook uit. Je relaties verbeteren, je voelt je lekkerder in je vel en doordat jij liefdevolle energie uitstraalt zul je dit ook meer gaan ontvangen. Spread the love: begin bij jezelf.

“Your biggest commitment must always be to yourself ” - Bridget Devoue


1. Jezelf zijn

Durf jezelf te zijn. Gewoon zoals je bent, inclusief je tekortkomingen. We hebben ze allemaal, omarm ze. Niemand is perfect. Je hoeft niet te voldoen aan andermans verwachtingen. Blijf altijd dicht bij jezelf, luister naar je intuïtie, ook als anderen ‘er wat van vinden’.

2. Ontspan

Ontspannen is best moeilijk, want eigenlijk moet je dat wasje nog even opvouwen, de boodschappen doen en je beste vriendin bellen: het is echt te lang geleden. Dit constante negeren van je behoefte aan ontspanning is de beste manier om jezelf uit te putten. Ik zie het veel in mijn massagepraktijk. Mensen die zichzelf in de drukte van het leven voorbij zijn gerend en niet meer weten hoe ze kunnen ontspannen of weten wie ze zijn. Een holistische massage zorgt voor diepe ontspanning en helpt je jouw zelfliefde (terug) te vinden. Wil je meteen tijd maken voor een beetje zelfliefde? Boek dan hier een ontspannende massage. Ontspannen is geen luxe, het is noodzaak. Begin klein: neem een warm bad, lees een boek of doe gewoon even helemaal niets en staar uit het raam naar de voorbij drijvende wolken.

3. Zorg goed voor jezelf

Luister naar je lichaam en zorg er goed voor. Eet gezond, voedt je lichaam. Neem op tijd rust en beweeg voldoende. Niet omdat het verstandig is, maar omdat je het verdient. Je bent het waard om goed voor te zorgen. Een gebrek aan zelfliefde is een bron voor gezondheidsproblemen. Dit geldt ook voor psychische klachten. Probeer rust te creëren in je hoofd door bijvoorbeeld te mediteren. Het helpt je gedachten te ordenen of met enige oefening zelfs tijdelijk je gedachten te muten. Je kunt ook een wandeling maken in de natuur en je zintuigen gebruiken om heel bewust het moment te ervaren.


4. Bewaak je grenzen

Doe wat jij wilt, niet wat je omgeving van je verlangt. Maak keuzes waar jij gelukkig van wordt en bewaak je grenzen. Je grenzen aangeven is pure zelfliefde en het schept duidelijkheid. Wanneer je jezelf serieus neemt, doen anderen dat ook.

5. Wees dankbaar

Dankbaarheid is de sleutel tot geluk. Geluk is geen bestemming. Je hebt niets nodig om gelukkig te worden, het is een keus om gelukkig te zijn. Dit oefen je met dankbaarheid. Er is altijd iets, zelfs op de meest duistere momenten, om dankbaar voor te zijn. Let’s try! Probeer drie dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent vandaag en vergeet vooral niet dankbaar te zijn voor jezelf.

Acceptatie

Oprecht van jezelf te houden betekent ook eerlijk kijken naar je gevoelens en deze gevoelens accepteren. Probeer mee te bewegen met de leuke en minder leuke momenten in je leven. Stop negatieve gevoelens niet weg, maar laat ze er zijn. Hoe harder we ons best doen om angst, verdriet of boosheid weg te cijferen, hoe meer deze gevoelens zich aan ons vastklampen. Al je gevoelens mogen er zijn en zijn onderdeel van wie je bent. Als je eerlijk bent over wat je voelt is dat pure erkenning van jezelf. Door te accepteren wat het leven je geeft en welke gevoelens je hierbij ervaart, leer je jezelf kennen en van jezelf te houden. Liefde begint bij jezelf. Zelfliefde is geen egoïsme, het is jezelf op waarde schatten en weten dat jij net zo veel toevoegt aan de wereld als ieder ander. Het is lastig om uit te leggen hoe belangrijk zelfliefde is. Het is, zoals gezegd, de basis voor een positief en gelukkig leven. Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent en luistert naar je intuïtie, naar je hart, naar de onvoorwaardelijke liefde in jezelf, zal alles in je leven moeitelozer gaan. Probeer deze 5 tips en heb jezelf lief!
143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page